Ekonomi

En guide för att hitta bästa kreditkortet

Kreditkort

Kreditkort. Är du intresserad av att införskaffa ett kreditkort så har du många olika alternativ att välja mellan vilket du ska ansöka om beror helt på vilket alternativ som bäst passar dig. Ett kreditkort är en variation till det vanliga bankkortet men där du som innehavare av kortet har kredit hos utställaren. Detta betyder att du som kort ägare har möjlighet att hämta ut pengar eller köpa varor med kortet mot ett löfte att betala tillbaka den utlånade summan vid ett eller flera senare tillfällen. Läs vår guide hur du gör för att hitta bästa kreditkortet för dina behov.

Det första kreditkortet

Första kreditkortet

Det första kreditkortet skapades 1950 av en man med namnet Frank McNamara. Idén fick han vid ett tillfälle då han inser att han glömt plånboken hemma när han befann sig på en restaurang. Han grundade då företaget Diners Club som fortfarande finns kvar idag.

Många banker och andra låneinstitut kan idag ordna så att du som bankkund och innehavare av ett bankkort kan få kredit kopplat till bankkortet som då blir till ett kreditkort. Vad du får för kredit beror mycket på din personliga ekonomi samt långivarens förtroende för dig som kredittagare. För att få möjlighet att få ett kreditkort, eller tillgång till kredit via ditt bankkort måste du ofta vara minst 18 år och ha en välskött ekonomi, vissa kreditgivare kräver också att du har någon form av fast arbete eller en årsinkomst på en viss summa.

Olika kreditkort

Exempel på kreditkort som du kan ansöka om är Re:member, Bankkort Visa med tillhörande kredit koppling, Mastercard, Visa, American express, Flexi visa samt större delen av de kontokort som redan finns och som du har kopplat till ditt konto och som du kan ansöka om att få kredit kopplat till.

Idag kan du ansöka om ett kreditkort hos de flesta banker men också genom nätet och du har nu ett mycket större utbud av företag att välja mellan, vilket gör att du som kund har möjligheten att leta reda på vart du kan få det mest fördelaktiga avtalet. Detta kan bland annat vara hur hög kreditgräns du kan få samt vilka avbetalningsvillkor som gäller.

De flesta kreditkort fungerar på så sätt att du som innehavare av kortet kan använda det när du själv känner för att göra det och du har då en av banken förbestämd kredit som du kan använda när du behöver ett tillskott av pengar eller för att betala av något dyrare inköp under en längre period. I slutet av månaden får du en faktura som innehåller alla de köp du gjort på kreditkortet.  Beroende vilket kreditkort du har kan du få olika sorters möjligheter att betala tillbaka krediten, det kan vara att vänta med betalningen i femtio till sextio räntefria dagar eller att få de sammanlagda inköpens återbetalning i mindre delbetalningar.

Kreditkort har olika hög kreditgräns

Hur stor kreditgräns som finns på kreditkortet beror både på hur hög gräns banken har på just det kreditkort du vill ansöka om men detta bestämd också utifrån den kreditprövning banken eller låneinstitutet gör på dig innan de beviljar dig tillgången till ett kreditkort. Vissa kort kan ha kreditgränser på upp till hundra tusen, med det är vanligare med lägre summor. Du kan själv påverka hur stor kredit du kan få på kortet så länge det är inom bankens gränser för vad de är villiga att ge dig i kredit.

För att gå möjligheten att få ett kreditkort behöver du ofta uppfylla några av banken/låneinstitutets givna krav, dessa krav kan variera mellan olika kreditgivare. Men några vanligt förekommande krav är att du som sökare är minst arton år och inte har några betalningsanmärkningar. Det finns också krav på att du har en fast inkomst och en årsinkomst på minst 100 000 och din kreditgräns brukar ofta ligga på ca 10 procent av din årsinkomst vilket betyder att din kreditgräns är eller blir högre ju högre årsinkomst du har.

Kostnader för kreditkort

Hur mycket det kostar att för dig som kredittagare att ha ett kreditkort beror mycket på vilket kort du har och vilka avgifter kreditgivaren har på kortet. Men du kan räkna med att det blir en fast avgift på ca 300-400 kronor per år (eller ca 25-30 kronor i månaden) för själva kortet, och sedan tillkommer avgifter för krediten som ränta från och med köpedagen och andra avgifter. Många gånger kan du också få kreditkort med förmånen att du inte behöver betala något för outnyttjad kredit, utan endast för det du faktiskt använder. Därför kan det vara i ditt intresse att undersöka vart du får det bästa och billigaste kreditkortet som uppfyller dina behov.